Strony

„Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” Agnieszka Cegielska




„Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie”
Agnieszka Cegielska
BURDA KSIĄŻKI
Liczba stron: 220
Ocena: 5/6




Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską.

Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników.

Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska – propagatorka naturalnego stylu życia –przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?


O tym, jak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu odgrywa odpowiednie odżywianie, mówi się ostatnio bardzo dużo. Mamy jednak świadomość, że to wciąż za mało, niektórzy postrzegają te informacje jako zwykły chwyt reklamowy lub niesprawdzone opinie ściśle związane z modą. Na szczęście, ówczesny człowiek jest coraz bardziej świadomy, uczy czytać się składy produktów, częściej sięga po żywność ze sprawdzonego źródła, stara się przemycać do codziennych dań więcej warzyw czy owoców. Te małe kroczki są sporym postępem, a jednak stosowane nieregularnie lub niestarannie nie przyniosą wymarzonych efektów. Najlepszym sposobem, by zacząć w pełni zdrowo się odżywiać i dbać o swój organizm jest poznanie najcenniejszych produktów i nauczenie się ich odpowiedniego wykorzystywania. Z pomocą przychodzi Agnieszka Cegielska, która w swej książce nie tylko przedstawia wykaz i opis najcenniejszych owoców, warzyw czy ziół, ale i prezentuje przykładowy jadłospis, łatwe przepisy, jakie mogą stać się wyjątkową inspiracją i początkiem nowego stylu życia, jaki z pewnością opłaci się każdemu.

"Śniadanie to niezwykle ważny posiłek i warto, aby był porcją witamin i minerałów, które dodadzą nam energii na dobry początek dnia".

Autorka nie chce nikomu narzucać swej opinii, nie zmusza do jedzenia konkretnego produktu wbrew sobie czy stosowania monotonnej diety, jaka odbierze motywację każdemu. Agnieszka Cegielska już na wstępie podkreśla, że gotowanie ma być zabawą i przyjemnością, tylko posiłki, w które włożymy serce, są tymi upragnionymi. Zachęca do eksperymentowania, nutki szaleństwa, bawienia się kolorami i smakami. W ten sposób udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi być ani nudne, ani monotonne, a tym bardziej trudne czy drogie. Z najprostszych produktów, jakim są warzywa czy owoce można wyczarować prawdziwe arcydzieło, jakie ucieszy zarazem nasz żołądek, oczy, jak i skórę czy pozostałe organy. Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że świadomość drogocennych wartości odżywczych jarzyn czy ziół otwiera czytelnikowi oczy, dostrzega, jak wiele może zyskać w naprawdę łatwy i przyjemny sposób.

"Pamiętajcie, że gotowanie to nie tylko przepis! Gotując, przyprawiacie swoje potrawy nie tylko solą i pieprzem, ale również najpiękniejszymi emocjami, energią i intencjami".   
 
Przewodnik napisany jest przyjemnym i przystępny językiem, autorka zwraca się bezpośrednio do czytelnika, ale i opowiada o sobie, dzięki czemu jej słowa silnie angażują i działają na wyobraźnię. Całość dopieszczona jest przepięknymi zdjęciami potraw, które angażują wszystkie zmysły, zachęcają do wypróbowania przepisu i docenienia skarbów natury, dostępnych dla każdego. Wiele receptur momentalnie przypadło mi do gustu, znalazły się też takie składniki, jakich nigdy dotąd nie używałam, ale teraz będą mogła je skutecznie i świadomie wypróbować i przekonać się na własnej skórze, jak smakuje nieznane. Agnieszka Cegielska uzmysłowiła mi również, że czasem najwspanialsze potrawy powstają ze zbieraniny resztek produktów, które zawsze odnajdziemy w lodówce. Myślę, że to będzie początek fascynujących kulinarnych eksperymentów! 
  
"Życie jest warte radosnego, zdrowego i smacznego przeżycia".

„Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” to zarazem piękny, wyśmienity  przewodnik po niedocenionym świecie skarbów natury, ale i bajecznie skonstruowana książka kucharska, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Jak w łatwy sposób wzmocnić odporność, pokonać głód i zadbać o cały organizm? Odpowiedź okaże się prosta oraz  przyjemna i z pewnością odnajdziecie ją w tej pozycji. Myślę, że szczególnie zachwycone będą osoby, które całkowicie zrezygnowały z mięsa, ale przecież każdemu z nas przydadzą się sposoby, jak jeść więcej warzyw, owoców, czy zamienników zwierzęcego białka. Polecam gorąco!



Za możliwość poznania powieści, bardzo dziękuję Wydawnictwu!



4 komentarze:

  1. Mam w planach zakup tej książki. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie książki. Ze stosowaniem gorzej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Może nie teraz, ale w przyszłości bardziej ten przewodnik mi się przyda.

    Książki jak narkotyk

    OdpowiedzUsuń
  4. Wysoka ocena i szata graficzna sprawia, że chcę tę książkę zdobyć.

    OdpowiedzUsuń